Profesia de avocat, o profesie mistică

April 14, 2015

Profesia de avocat exercită o atracție deosebită (și) datorită misticii care se manifestă în și din ea. Paralelismul dintre Coduri și Sfânta Scriptură nu poate fi negat și, pe cale de consecință, nici semnificațiile cele mai profunde, ezoterice, ale instituțiilor juridice, nu pot fi negate, cât timp acestea sunt interpretate în literă dar și în spirit. Spiritul își are trunchiul comun în semnificațiile ”în Duh și Adevăr” ale textelor biblice.

Să ne amintim Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul I: La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul; Acesta era întru început la Dumnezeu; Toate prin El s-au făcut și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut; Întru El era viață și viața era lumina oamenilor; Și lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o.

Iată, ca avocați, am fost chemați într-o profesie în care slujim prin Cuvânt, căutând Binele, Adevărul și Dreptatea. Este semnificativă obligativitatea portului robei că, altfel, cum am putea cere înțelepciune, adevăr și luminare dacă nu ne-am pregăti pentru a ridica ochii către Cer?

Responsabilitatea este pe măsură. Pentru a putea cere înțelepciune, adevăr și luminare este obligatorie curăția sufletului. Pentru a câștiga Dreptatea, Binele și Adevărul este necesară puritatea intenției și acțiunii. ”Să fiți înțelepți ca șerpii și curați cu inima ca porumbeii” ne spune Învățătorul…..

Advertisements

3 Responses to “Profesia de avocat, o profesie mistică”

 1. Corneliu Says:

  Să nu uităm că, în fond, oameni suntem și păcatul nu ne este străin, iar Adevărul și Dreptatea sunt concepte relative ce țin de prezent și percepția noastră asupra viitorului. Salut îndemnul pentru a ridica ochii către Cer, cu atât mai mult cu cât păcatul ne cuprinde pretutindeni.

  • ştiolică Says:

   Ai dreptate, Cornel. Se pare însă că (și aici mă refer la alți comentatori neoficiali ai postării mele) că ideea de ”misticism” ne scapă cu totul din sensul ei firesc, de dicționar. Omul mistic d”aia este mistic, din motivele pe care le-ai spus tu. Și din altele. 🙂

   • Haiduc Says:

    Sunt foarte multe asemanari, dar iti scapa un mic detaliu. Legea Lui Dumnezeu este aplicabila omului,respectiv fiintei umane; in comparatie cu “legea omului” care are subiecti persoanele ca fictiuni, entitati juridice.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: