De ce dați cu piatra în biserici?

November 7, 2015

Este un text care nu-mi aparține. Dar este excepțional, într-o opinie personală, și trebuie răspândit.

  ”Mai știți cum ani la rând i-ați înjurat pe Ceaușescu&acoloții că au dărâmat 20 de biserici? Ba chiar și un spital-monument, Brâncovenesc, ridicat de oameni credincioși? Le tot numărați, dar uitați să spuneți (sau nu știți) că nu au fost construite ieri, ci în 1.000 de ani.

De ce dați cu piatra în biserici? Dați cu pietre și în cele 44 de biserici ridicate de Ștefan cel Mare și Sfânt din 1457 până în 1500, care au ajuns în patrimoniul UNESCO? Dați cu pietre și în Voroneț, Putna, Moldovița, Dragomirna, Văratec, Agapia, Curtea de Argeș, Hurezi, în bisericile din lemn ale Maramureșului istoric? De ce? Voi știți istorie? Dacă da, de ce dați cu pietre în istorie?

Ridicarea bisericilor la noi datează din secolul XI. Spitalele la noi datează din secolul XVII. Sesizați diferența de timp? Biserica Sfântul Anton Curtea Domnească este cea mai veche din București, datează de prin 1550 și timp de 200 de ani în ea au fost încoronați domnii Țării Românești. În aceasta biserică și în cele care s-au ridicat ulterior găseau oamenii bolnavi un strop de speranță. Nu existau pe atunci doctori, ci doar leacuri băbești. Și credință în Dumnezeu. Oamenii bolnavi mergeau în biserică pentru că doar Dumnezeu îi putea ajuta, doar preoții puteau face ceva pentru ei, prin rugăciune. Dați cu piatra în ea? Abia în 1695 a început construirea spitalului Colțea. Primul spital din București și din țară. Dar, atenție, spitalul făcea parte dintr-un complex mănăstiresc – Mănăstirea Colțea. Și tot în acest complex mănăstiresc s-a deschis prima școală de învățământ medical – Școala de Mică Chirurgie Colțea, prin 1842. Dați cu pietre și în Biserica Colțea?

Vreți sau nu, biserica și spitalul au fost ani buni împreună. Doar comunismul le-a despărțit. Spitalul Brâncovenesc, care era și școală medicală, a fost ridicat de Safta Brâncoveanu și dat în folosință în 1838. L-a dărâmat Ceaușescu în 1984. Spitalul Mililtar s-a ridicat în 1862. Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu a funcționat improvizat din 1858 și fost dat în folosință oficial în 1886. Spitalul Floreasca s-a înființat în 1932. Spitalul Elias a fost înființat în 1936. Spitalul de Arși a fost fondat în 1958. Spitalul Universitar s-a deschis in 1978. Spitalul Sf. Ioan a fost inaugurat în 1979.

De ce dați cu pietre în biserici? Sunteți barbari? Bisericile sunt și monumente, bijuterii arhitectonice, nu doar Case ale Domnului. Când tătarii au dat năvală în Moldova în 1727, au dat foc Mitropoliei din Iași. Când turcii au prădat Târgoviștea în 1737, au făcut biserica zob și au ars toate cărțile din biblioteca bisericii. Când iezuiții maghiari și austriecii au năvălit în Transilvania în 1761, au ars toate bisericile de lemn. Când sovieticii au ocupat din nou Basarabia în iunie 1940, au transformat bisericile în haznale și au ucis în chinuri groaznice sute de preoți și mii de credincioși. Când armata română a ajuns la Chișinău în iulie 1941, la sediul NKVD a găsit cadavre bărbătești mutilate (capul tăiat, membrele tăiate, ochii scoși, organele sexuale tăiate și băgate în gură) care au fost recunoscute după… straiele preoțești ortodoxe. La noi, comuniștii, ajutați de NKVD au înființat aparatul de represiune de tip stalinist Securitatea Poporului, în 1948 – o direcțiune urmărea “elementele dușmănoase” prin Serviciul Culte, Secte, Naționalități – așa au ajuns mii de preoți și credincioși la Canal și tot felul de lagăre și închisori, ca să nu se amestece în “viața politică internă”. Au făcut închisoare din cea mai mare mănăstire din sud-estul Europei, ridicată în 1720 de Mavrocordat, Mănăstirea Văcărești. A darâmat-o Ceaușescu în 1985. Când Boc a închis spitale, nu ați zis nimic. Când Băsescu i-a invitat pe medici să plece în lumea largă, iar nu ați zis nimic. Știu, sunt 50.000 de oameni care nu vor catedrală. OK. Dar sunt alți 50.000 care vor. Știți de ce? Pentru că au văzut toate catedralele din Europa și vor și ei una. Uite de asta. Dacă oamenii dau bani pentru catedrală, înseamnă că preoții sunt mai bine organizați. Credeți că dacă medicii s-ar organiza și ar cere să se strângă bani pentru un mare spital nu s-ar strange? Ba da, o grămadă. Dar cine să mai ceară, când noi avem peste 2.000 de medici plecați? În loc să avem și una și alta, și spital și catedrală, noi vrem să distrugem catedrala. Cum să vrei să dai foc unei catedrale? Noi suntem normali la cap? Nu din cauza bisericilor nu avem spitale (și multe altele) așa cum vrem. Nu din cauza preoților nu avem spitale. Nu din cauza catedralei nu avem spitale. Căutați în alte părți vinovații.”

Advertisements

93 Responses to “De ce dați cu piatra în biserici?”

 1. Adrian Grigoriu Says:

  Foarte bine ce faceţi, să spuneti adevarul in toate formele posibile.

  Mă iertați dar este necesar să fac o completare:

  Mănăstrirea Văcărești a fost folosita de Sergiu Nicolaescu să facă un film iar in cursul filmarilor a bombardat-o cu tunurile. Ulterior s-a stabilit ca starea de degradare a fost atat de mare incat nu se mai putea reconstrui. Intentia antiromânilor in servicul cărorar Sergiu Nicolaescu a fost toata viaţa, a fost de fapt sa şteargă urmele inceputurilor istorice ale Miscarii Legionare.

  A existat planul de a se construi o maiestuasă Catedrală Ortodoxă in Bucuresti de vreo 200 de ani. Si o meritam din plin. S-au facut inercari de cateva ori.

  A exsitat un plan al lui Ceaușescu sa fie amplasata pe locul Mănăstirii Vacaresti, nu am mai avut timp sa îl pună în aplicare.

  Dupa cutremurul din 1977, sute de biserici au fost salvate prin consolidare sau relocare. Intreg complexul Casa Poporului, Piata Unirii, PIata Alba Iulia în Bucureşti a fost pozitionat astfel ca sa nu fie afectată Manastirea Antim, la care doar o parte din cladirile anexe au fost mutate.

  Va multumesc in numele adevărului.

  Doamne, ajută!

 2. cristinaburcus Says:

  Ce nu înțelege nimeni este ca nu da nimeni cu pietre in biserici. Ci in sistemul din biserici, in preoții judecători care in loc sa se roage pentru noi ne zic ca meritam sa murim pentru ca nu facem exact ce vor ei sa facem. Si in final nu prea înțeleg de ce trebuiesc construite biserici noi pe banii poporului când exista deja bisericile vechi? Si da in loc de biserica palat se putea construi un spital palat. Nu da nimeni vina doar pe preoți dar sunt multi care sunt parte din haosul ce e acum care daca ar fi fost alături de oameni când aceasta tragedie s-a întâmplat nu ar fi acum toată lumea împotriva lor. Cine a plecat din țara nu a plecat din plăcere a plecat de nevoie, si de ce sa nu se trezească lumea la realitate? De ce sa nu lupte tinerii si bătrânii pentru viitorul tării noastre care se duce de râpa pe zi ce trece? Nu zice nimeni ca vrea sa se întoarcă la comunism ci vor tineri care sa conducă țara, tineri cu viziuni pentru tineri, tineri care au terminat o facultate dar nu își pot găsi un loc in țara de aceea trebuie sa se îndepărteze si sa plece in tari care de multe ori nici nu le accepta studiile. Lumea nu si-a pierdut încrederea in Dumnezeu, lumea si-a pierdut încrederea in reprezentații Lui in țara noastră pentru ca au demonstrat de-a lungul timpului ca nu pot sa fie alături de credincioși când au nevoie cu adevărat. Așa ca nu, nu da lumea cu pietre in biserici, ci in ceea ce reprezintă un palat de biserica! Este doar un monument din care doar are de câștigat domnul acela din fruntea bisericii.

  Da este adevărat, lumea nu a zis nimic pentru mult timp când multe lucruri s-au făcut incorect in țara? Si acum ca zic si ca in sfârșit lupta pentru o schimbare de ce nu e bine? De ce nu trebuie sa aibe si romanii o speranța ca nu vor fi totuși săraci pana la sfârșitul lumii si ca vor putea avea si generațiile viitoare un viitor mai bun la ei in țara nu printre străini? De ce?

  • anne Says:

   Perfect spus …….si foarte adevarat…..n-am vazut in nici un comentariu pe cineva sa atace biserica ci doar pe cei ce o “slujesc” …am pus ghilimele pt ca slujirea asta a lor se refera (ca si in cazul politicienilor ) la a le fi lor bine…. amaratii …….tot amarati raman si-i jupoaie si politicienii si “biseica”(respectiv cei ce slujesc in biserica) si toti au salarii de pe spinarea noastra …..va-ntreb , daca preotii au salarii de la buget de ce le mai trebuie bani si de la babutele alea care au o pensie amarata? Si pentru care au muncit cine stie cati ani?

   • ştiolică Says:

    Preoții nu au salariu de la stat, sunt comunicate în acest sens. Până la urmă faptul există : în biserici s-a aruncat cu pietre.

   • Vasilica Says:

    Va contrazic cautati pe net sa vedeti cum a fost luata in ras muzica din biserica printr.o postare in care se spune clar Daniele nu venim in club la tine ca e muzica nasoala si este prea scump!Gresesc unii din preoti dar biserica si ce reprezinta ea nu ar trebui implicate noi suntem un popor crestin si asa ne dorim sa ramanem!


   • Adevarat ,nimeni nu are nimic cu bisericile ,ele sunt izvorul istoriei omenirii dar cei ceeace fac slujitorii ei, sunt de contestat .Si mai e ceva prea multa habotnicie intru pledoaria religiei(a se vedea dupa ce mori “si du-l doamne intr-un loc cu verdeata”-care verdeata daca ai inchis ochii si ai intrat in intruneric-intelegeti ce vreti.

  • gelu Says:

   problema e ca s-a ajuns pana acolo incat chiar se da cu pietre in biserici, la propriu…

   • Maria Istoc Says:

    E trist; este profund trist: Articolul aminteste bine rolul bisericii si rolul manastirilor atit in ingrijirea saracului si a bolnavoului cat si in educarea poporului, prin scoli, etc.
    Romania este o tara de traditie crestina si trebuie sa tinem la lucurl acesta si sa il pastram ca pe o comoara in mod special acum cand Islamul se dezlantuie cu o violenta nemaintilnita, fara precedent.

    Se pot construi si spitale si biserici, De ce una in schimbul ceileilalte? Si apoin in Romania exista o separare intre stat si biserica, adica ceea ce francezii Laicitate? Daca da, preotul trebuie finantat de enoriasi,a dica salarul trebuie sa ii vina de la enoriasi si probabil de la enoriasi si fondurile pentru construirea de biserici. Pe cand statul ar trebui sa fie respunzator pentru construire de spitale.

    O cultura fara bisrica este moarta si a nega trecutul este a pune in primajdie, mare primejdie viitorul sau a-l sorti mortii.

    Nu aruncand cu pietre in biserici se va schimba lumea si situatia in Romania ci prin a aduce pe cei responsabili in fata responsabilitatilor care si le-au asumat sau ar fi trebuit sa si le asume.

  • george pană Says:

   Ca turistii straini sa faca poze cu spitalul, nuu?…


  • Este foarte simplu sa dai cu pietre, dar sa se gandeasca cu propria minte si sa nu se lase manipulati, mai greu! Spitale avem, slavaDomnului! Da, avem! Nu avem medici, nu avem asistente, avem prea multi politicieni corupti! Biserica este de vina ca a durat 15 ani construirea unei sectii cu 6 (sase) paturi, cu aparatura de milioane de Euro dar inca total nefunctionala? Biserica e de vina ca se fura din greu la construirea unui drum? De fapt la construirea oricarui obiectiv pe banii statului? Biserica e de vina ca ANAF-ul are ordine clare sa distruga micii intreprinzatori prin exces de zel si supra controale? Biserica e de vina ca scolile nu se repara sau reparatul lor dureaza ani si in final tot prost sunt construite? Pentru manele si manelizare tot biserica e de vina? Pentru faptul ca u se mai stie cine a fost Creanga sau Eminescu dar se stie ce a facut vreun manelist tot biserica este de vina? Da uscaturi sunt in toate padurile, de acord, perect de acord, dar asta nu inseamna sa dai cu pietre si la figurat si la propriu, in urma unor manipulari grosolane! Raportul spitale/ numar de locuitori este de 2 la 100 000 de locuitori, ca in Belgia, Franta, SUA! Repet, calitatea lipseste! si, la urma urmei, de ce ati tacut din 90 incoace si de ce a trebuit sa moara arsi de vii niste copii ca sa va treziti? Ia adunati-va si incepeti sa va [uneti mintea la contributie si puneti de-un program pentru a scoate tara cu adevarat din marasmul in care se afla! (apropo: tot biserica e de vina ca Hrebenciuc a delapidat 300 milioane de Euro? Sau de celelalte hotii de miliarde facute de politicieni, tot biserica este de vina?). Treziti-va copii, nu mai inghititi totul pe nemestecate, ca o sa va cada greu, si ar fi pacat de frumosul vostru protest din strada!

  • Florenta Says:

   Daaaaa!!!!!

  • Doina Says:

   ce este mai greu de inteles este ca in aceste “actiuni” impotriva BOR si a bisericilor ortodoxe sunt implicate persoane “crestine” care apartin cultului neo-protestant si poate mai putin atei /”liber cugetatori”.Si au un scop precis si bine conturat.

   • cristinaburcus Says:

    Nici nu m-ai deschid linkul ca m-am saturat de atâta cearta pentru o cauza pierdută. Cine vrea sa înțeleagă bine, cine nu asta e! Noi sa fim sănătoși.

  • Andra Says:

   cristinaburcus, de ce crezi ca ar trebui sa se roage vreun preot pentru dvs?. Mergeti la liturghie, sunteti Crestina? Nu cred. Probabil ati fost botezata in biserica crestina, dar din pacate nu intelegeti principiile religiei ortodoxe. Nu pentru ca nu ati fi capabila, nu va insult, dar nu va intereseaza. Daca va intereseaza sa schimbati sistemul bisericii, poate ar trebui sa studiati “fenomenul” mai indeaproape…daca va doriti spitale noi, sper sa gasiti si personal cu care sa le “dotati”. Si fereasca Dumnezeu sa nu ajungeti pe acolo inainte sa schimbati si sistemul in sanatate! Ca pe urma tot la biserica ajungeti d-na, cand e nasoala treaba… Respect!

   • cristinaburcus Says:

    Doamna Andra nu merg la biserica pentru ca nu cred ca Dumnezeu are nevoie de banii mei așa ca ma rog acasa pentru mine, familia mea si restul lumii. De ce sa roage pentru mine? Pentru ca Iisus se ruga chiar si pentru cei care il urau pentru ca El reprezenta Dumnezeu pe pământ. Ce anume principiu trebuie sa înțeleg? Ca preoții sunt oameni si păcătuiesc ca noi toți asta înțeleg perfect. In rest?! Eu singura nu pot schimba nimic Draga mea doamna daca poporul roman e fericit așa cum e atunci așa sa fie! M-am saturat sa repet ca nu e personal in spitale pentru ca lumea pleacă de nevoie! Doctorii, asistentele si tot personalul medical au arătat solidaritate in fata tragediei din colectiv. Ce a arătat biserica in afara de ura doamna? Sau poate sunteți cumva printre cei care considera ca acei tineri si-au meritat moartea si suferința ceea ce e strigător la cer! Prefer sa fiu creștina acasa decat o falsitate in biserica. Sper ca v-am răspuns la întrebări. O zi buna!

  • Alex Stefan Says:

   Cristina ….nu am timp pentru tine sa te scolesc ! Daca nu intelegi ca esi un idiot util pentru cei care vor sa ne deposedeze de ce avem noi mai sfant si mai curat…nu mai este nimic de facut pentru tine. Ce are BOR de aface cu spitalele si cu scolile ? (Dealungul secolelor au infiintat si scoli si spitale, pana au fost deposedati de toate bunurile lor de catre Cuza) De cand nu ai mai fost la biserica,de cand nu ai mai spus o rugaciune pentru bunicii si strabunicii tai,de cand nu ai mai citit Biblia. Asta trebuie sa ne framante pe noi nu ce fac Popii si Patriahul. Dumnezeu o sa ne judece pe toti si pe ei, citeste cele 10 porunci si ai sa vezi unde gresesti.

   • cristinaburcus Says:

    😂😂😂😂😂😂 pai citește Biblia in timp ce ei te fura ca tare mult o sa te ajute la plătit facturi. Nu e novoie de istorie ca sa vezi realitate de astăzi! Nu ca ar fi problema ta ☺️ dar ma rog in fiecare seara. Merci pentru lecție dar nu sunt spălată pe creier sa imi pese doar de biblie in timp ce in jurul meu totul arde. Si nu…nici nu cred ca toți suntem pedepsiți in viața de după ci aici 😉😉😉😉

   • ştiolică Says:

    Eu îti respect credința și credințele. Respectă-le și tu pe ale noastre.

   • cristinaburcus Says:

    Le-as respecta daca ar face macar un pic de sens. Eu nu va judec pe voi, voi puteți crede in ce vreți si cum vreți. Dar de aici la a apăra corupția este cale lunga. In loc sa luptați sa va fie reprezentata credința de oameni demni care sa va merita respectul si credința voi Închideți ochii in fata tuturor locurilor pe care ei le fac greșit împotriva voastră. Asta vrei tu sa respect? Imi pare rău dar nu pot.

   • ştiolică Says:

    Treaba ta. Doar că: este “corupția” bisericii noastre Iar tu trebuie să vezi de problemele bisericii tale; și mă bucur că am dreptate când spun că nu ne respecți, că recunosti chiar tu. Pentru lipsa de respect nu există scuze.

   • cristinaburcus Says:

    Respectul se câștiga! 😉

   • Dan Says:

    @”stiolica”:
    Ori iti an anulezi postarea, ori te opresti in a debita numai tampenii!
    Cand doi iti spun ca esti beat, te duci si te bagi in pat, dormi profund, te trezesti, bei o cafea tare si apoi pui mintea la contributie.
    Cand iti dau argumente, pe care dta le ignori, sustinand in mod habotnic interesele clerului, trebuie sa cedez, caci ai mintea odihnita, pe care aluneca si musca!
    Incapatanat fiind (ca sa nu spun altfel), sustii ca oamenii dau cu pietre in biserica, ceea ce-i complet eronat, caci oamenii respectivi au ce au cu majoritatea slujitorilor bisericii, ei fiind tinta respectivelor pietre.

   • ştiolică Says:

    Respectul ține de bun-simț, este lăuntric și independent, aparține omului, din prisosul inimii sale. 🙂 Însă, pentru că nu există bun-simț așa, pe toate drumurile, sunt date legile, care sunt obligatorii. Deci: legea te obligă să ne respecți. Astfel, îți indic textele principale din acte normative interne, europene și internaționale: art. 18 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, art. 6 al. (1), art. 16 al. (1), art. 23 (ipoteza I-a, libertatea individuală), art. 29 al. (1) și (2) din Constituția României. Astea sunt numai câteva care-ți spun că, dacă nu ai bun-simț, trebuie să te supui voluntar legii.

   • cristinaburcus Says:

    😂😂😂😂 ok gata m-ai speriat. Acum te respect! Cred ca faci confuzie intre o discuție pe internet la modul general in privința ‘aruncării cu pietre in biserici’ cu alte chestii legate de lege. 1. Când postezi ceva pe net trebuie sa te aștepți atat la reacții negative cât si pozitive. 2. Nici o lege nu ma poate obliga sa respect ceva ce nu vreau! Ori poate ai impresia ca ma sperii cu acest lucru?! Nu te-am înjurat, nu am vorbit urat ci mi-am expus părerea si cum vorbești de drepturi pai te anunț ca am dreptul sa imi dau cu părerea. Așa ca du-te si sperie cu legea pe altcineva ca nu ți-ai găsit persona potrivită. ☺️😉

   • cristinaburcus Says:

    By the way se numește freedom of speech ☺️

   • ştiolică Says:

    Dreptul tău la liberă exprimare nu poate încălca dreptul meu la libertatea conștiinței și practicii religioase. Abuzul de drept este sancționat. În ceea ce privește respectul față de oameni și respectul față de lege, este clar. Nu ai respect pentru nimic. Dar asta se vede. Că nu te sperii… 🙂 🙂 🙂 Nici o problemă…. Uite-așa apar afecțiunile: de inimă, diabet e.t.c. Cum sunt ”scuturați” oamenii un pic, pe la rețineri sau arestări, cum își găsesc motive medicale. În ceea ce privește postarea publică: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18726335-pagina-facebook-este-spatiu-public-nu-privat-arata-decizie-irevocabila-inaltei-curti-justitie-casatie.htm. De ăștia curajoși așa ca tine sunt sătul, văd câțiva pe zi. 🙂

   • cristinaburcus Says:

    Ok 🙂 ai câștigat! M-ai speriat! ☺️ Hai sa încetam ca deja o dam in prostii si nu am nici timp nici chef sa ma cert pe aberații. PS: nu stiu de unde postezi tu dar eu nu o fac de pe Facebook :).

   • ştiolică Says:

    Ok. Eu postez și pe FB dar, mutatis mutandis, legile și deciziile instanțelor se aplică și altor cazuri similare.

   • cristinaburcus Says:

    Deci eu chiar nu vreau sa iti mai vad postarile dar nu vreau sa iti reportez blogul caci nu e intentia mea. Asa ca daca stii vreo metoda sa nu imi mai apara in notificare raspunsurile spune-mi. Nu ca mi-ar fi frica de tine in vreun fel dar mi se ridica tensiunea…m-am saturat sa ma cert pe o cauza pierduta…

   • ştiolică Says:

    Asta se rezolvă din setările tale.

   • cristinaburcus Says:

    Deci m-ai dat peste cap complet! Știi de ce? Pentru ca tocmai ce mi-ai demonstrat ca teoria mea e adevarata. Te dai drept credincios, aperi biserica si pe cei ce o conduc iar pentru ca eu nu sunt de acord cu tine ce faci? Ma ameninți, ma intimidezi, încerci sa imi închizi gura spetindu-ma cu legi si dat in judecată. Si așa vrei tu sa demonstrezi ca cei ca tine sunt persoane corecte? De încredere? Credincioase si cu frica de Dumnezeu? Nu sunt singura care a postat împotriva credințelor tale si totuși tu te-ai axat pe mine, tu m-ai pus pe mine la colț cu speranța ca voi zice mai mult si așa îți faci un caz împotriva mea. Un caz in instanța cum dai de înțeles. Cea care ar trebui sa te dea in judecată sunt eu!!!! Pentru intimidare si Amenințare! Iar tu…poți da in judecată miile de oameni (din toată lumea) care au condamnat reacția bisericii noastre in fata tragediei din colectiv. Caci cam de aici s-a plecat. De la faptul ca eu încerc sa explic ca nu da lumea cu pietre in nici o biserica ci in reprezentații ei (doar in cei care si dezamăgit credincioșii când aveau cea mai mare nevoie de suport moral). M-ai întors si pe o parte si pe alta pana am scris chestii care nu fac nici un înțeles dar puse toate într-un context fac tot sensul din lume. M-ai manipulat (da se poate face si de la distanța) pana am zis exact ce ai vrut tu sa zic ca sa ma amintiri vezi Doamne cu legea. Si apoi ajung la același punct: eu trebuie sa am încredere in lume ca tine! Ai încredere daca se poate! Si asta e ultimul lucru pe care il mai scriu. Am salvat poze de la toată discuția ca sa nu avem discuții după aia. Cu toate ca amenințările tale nu ai nici un caz fondat dar cu lume ca tine nu se știe niciodată! Serios, ca m-ai dat peste cap complet!

   • ştiolică Says:

    Parcă ne înțelesesem că gata, am terminat discuția. Fiecare își vede de credința sa. Un singur amănunt îți mai spun: ai afirmat că nu ți-e frică de lege. Deci, o nesocotești.

   • cristinaburcus Says:

    Am afirmat ca nu imi e frica de tine 😉 Nu am de ce sa imi fie frica de lege atâta timp cât nu am făcut nimic rau. Te rog eu sa încetezi sa imi mai cauți nod in papura. Nu vreau sa îți mai răspund dar ni vreau sa rămână lucruri nelămurire si întortocheate de tine. Tu nu esti legea așa ca mai scutestema.

   • ştiolică Says:

    Cea mai mare vătămare pe care mi-ai produs-o este pliciseala. Teribil ce m-ai plictisit. Vezi că ai mâncat o cratimă.

   • cristinaburcus Says:

    Stiu ca am mâncat o cratima. Imi e foame încă nu am luat micul dejun😉. Ai terminat? Sau am ajuns la problema ca ai o problema mintala. Sau si mai bine, cred ca te plictisești atat de mult încât, cum ți-am dat un pic de atenție ai inceput sa te îndrăgostești de mine deci simți nevoia sa comunici, nu te poți opri din scris! Stiu ca sunt irezistibilă dar serios go and get a life! Nu pot face sa nu mai am notificații de la tine dar tu poți înceta sa mai răspunzi.

   • ştiolică Says:

    Chiar așa? Dacă ești supraponderală?

   • cristinaburcus Says:

    Eiiii ce contează? Tu ma iubești pentru mintea si sufletul meu! 😉

   • ştiolică Says:

    Nu te baza pe asta…. 🙂

   • cristinaburcus Says:

    Ahhh foarte interesant cum o dai pe lege…presupun ca tu ai dreptul sa imi spui mie tot ce vrei dar eu nu am dreptul sa ripostez? Este intimidare mi se pare…si sunt legi si pentru asta!

   • Dan Says:

    Raspuns la raspunsul catre Cristina Burcus:
    Mai, Stoiulica, ti-a incalcat cineva dreptul la libertatea constiintei si a practicii religioase? Ma deranjeaza nu crezul tau, ci minciuna ordinara proferata de dta in spatiul public, potrivit careia concetatenii ar arunca cu pietre in biserica, nu in slujbasii nemernici ai acesteia, printre care, ca sustinator, te numeri printre ei. Fa bine si calugareste-te, ca sa scap de un radical religios, mai ceva decat un militant ISIS!
    Ia nota si cara-te din spatiul public!

   • ştiolică Says:

    Eu îți dau definițiile legale: (4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează
    sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup
    de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităŃi atrage
    răspunderea contravenŃională conform prezentei ordonanŃe, dacă nu intra sub incidenta legii
    penale.

   • ştiolică Says:

    Potrivit prezentei ordonanŃe, prin discriminare se înŃelege orice deosebire, excludere,
    restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, naŃionalitate, etnie, limba, religie, categorie socială,
    convingeri, sex, orientare sexuală, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV,
    apartenenŃa la o categorie defavorizată, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect
    restrangerea, înlăturarea recunoasterii, folosinŃei sau exercitării, în condiŃii de egalitate, a
    drepturilor omului si a libertăŃilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în
    domeniul politic, economic, social si cultural sau în orice alte domenii ale vieŃii publice.

   • cristinaburcus Says:

    Ahhhhh si nu…sa nu te intereseze ce fac patriarhii si popii ca in timp ce tu îți citești Biblia liniștit si te rogi pentru o pâine sa pui pe masa copilului tău….patriarhul se umple de aur pe banii tai dar il doare la spate sa îți dea si ție de o pâine! Mi-e scârbă!

   • ştiolică Says:

    Ok, dar asta este treaba noastră că este credința noastră. Tu cu a ta, noi cu a noastră.

   • cristinaburcus Says:

    Da! Decat ca aceasta credința a voastră ii afectează si pe cei care nu vor sa mai închidă ochii. Atâta timp cât asta se va întâmpla nu voi putea respecta aceasta treaba a voastră. Ce vrei sa nu mai scriu nimic aici? Nu as mai scrie daca nu ar încerca unii sa ma convingă ce pâine calda e patriarhul vostru.

 3. George Rotaru Says:

  George Rotaru shared Mircea Morar’s post.
  2 hrs ·
  DOMNUL CARE A GENERAT ACEASTA RECLAMA ARE PERFECTA DREOTATE… , CA CINE A CONSTRUIT “PRIMU” , “PRIMA ” : Da perfecta dreptate toate au fast
  facute acum cteva sute de ani , in perioada in care biserica catolica si ortodoxa avea aproape putere absoluta si te
  punea la prajit ca pe un pui de gaina …in eviul mediu…..asa a fost in toata Europa .
  Si de atunci de la “Primu” si ” Prima ” aceasta forma religioasa in Romania impreuna cu toate formele de monarhii si titluri , au tinut tara la acelas nivel …De eviul mediu pina in secolul 20 in OPINCI , STRAZI PLINE CU NOROI, INSALUBRITATE , SI IN ACELE PRIMELE SCOLI ….AVEAU ACCES NUMAI PATURILE BOGATE …TARANUL ROMAN TINUT LA PAMANT SAU SUB PAMANT…
  istoria tari noastre o cam stim fiecare ….scrisa de uni si de alti …dar din mizerie nu a vrut nimeni sa scoata poporul Roman si in special , omul de la tara .Regi nostri construeau palate si vile , preoti…. biserici impunatoare si decorate cu diferite picturi prin diferite puncte strategice si poporul tot in noroi.
  Recomand tuturora sa vizioneze un film educativ pentru fiecare virsta si se poate demonstra cum a progresat o natiune si cu ce sacrificii sa produs .Aceasta tara se numeste England si filmul este :
  ELIZABETH THE GOLDEN AGE .
  TOATE CULTELE RELIGIOASE NU TREBUESC IGNORATE DAR SA RAMINA DOAR IN ISTORIE …Hai sa progreseze si poporul Roman .

  • Ioan Bandila Marceanu Says:

   Da, poporul nostru, nu numai ca a progresat dar a si rezistat in fata migratorilor,, in fata imperiilor devastatoare, si in fata unor nenigratori pagani si atei ca voi care dati cu pietre in Sfanta Biserica Ortodoxa, ocrotitoarea noastra, in preotii nostrii dragi care se roaga atat pentru noi cat si pentru voi ca nu stiti ce faceti. Nu ati gasit alt vinovat acum decat biserica neamului ?Aflati ca romanii nu sunt prosti sa-i manipulati voi, poate doar pe cei ca voi , ne dusi la biserica.Oamenii credinciosi lupta si pentru suflet nu doar pentru droguri si destrabalarea corporala in care credeti voi..Vreti spitale, pai spitalele au fost in mare parte zidite de catre biserici si ajutate, din cele mai vechi timpuri si chiar in zilele noastre pe banii credinciosilor acestora naivi cum i credeti voi Preotii administreaza bine banul leu ca leu pentru ca dau socoteala in fata enoriasilor si a Consiliului bisericesc si pentru ca sunt preoti si nu fura. Am calatorit mult prin lume si am vazut cele mai mari catedrale ale occidentului si acum am bucuria ca si noi romanii pe proprii nostrii bani vom construi o Catedrala in care sa ne rugam pentru noi si pentru toti nenorocitii lumii care au ramas inculti si analfabeti si nu se stiu ruga nici pentru ei. Da si pentru ei trebuie sa ne rugam , ca nu sunt ei de vina ci parintii lor care nu i-au educat si au ramas rataciti spiritual. Va rog sa ma iertati daca voi fi gresit cu ce am replicat aruncatorilor cu pietre.


 4. Exista in alte tari precum Belgia si Franta o puternica asistenta sociala ce il ia pe omul sarman sau ce a ajuns falit in miini .Eu aici am fost trimisa de ei la scoala gratis primeam ajutor social pt asta ca sa pot urma linistita examenele , am invatat sa le vorbesc limba , mi-am crescut si copilul intre timp , primeam o buna parte din bani si pt ea , apoi am urmat un curs pt o diploma ca sa pot lucra iar acum sint pe picioarele mele ca sa spun asa !
  Asta trebue facut si in Romania , oamenii trebuesc ajutati sa iasa din mizerie !

  De abea atunci cind vom avea respect unii pt altii si compasiune va fii bine !

 5. Maria Istoc Says:

  Da dar nu uitati doamna Haas ca impozitele in Franta sunt mari, ca nimic nu vine pe un pres adus de nori de pe undeva nu stim de unde. Ca fondurile sociale se diminueaza si mai ales cel medical. Idea ca este gratuit este gresita si superficiala. Statul nu produce bani, el cheltuie bani.

 6. nicolae Says:

  …bisericile au fost in perioade de restrişte locuri de rugăciune şi adăpost pentru credincioşi, bolnavi si în principal pentru vitejii noştri conducători ca Avram Iancu la Lupşa, M.Viteazu, Stefan cel Mare şi mulţi alţii. Bisericile au fost primele locaşuri de şcoală, aici s-au tipărit primele cărţi, călugării şi preoţii au promovat limba, cultura şi au stat pavăză celor mai vitrege zile prin adăpostirea celor urmăriţi de către răufăcători neamului românesc.
  La biserică te-ai încreştinat, te-ai căsătorit, ti-ai botezat copii, te-ai rugat pentru tine, familie, biserica este cea care te înmormântează creştineşte. Chiar atunci când eşti încercat de necazuri zici DOAMNE AJUTĂ-MĂ ŞI MĂ IARTĂ, chiar involuntar….
  DE CE DAI CU PIETRE ÎN MITROPOLIE ??? DE CE PONEGRESTI BISERICA SI PE SLUJBASII ACESTEIA??? CUM MAI POTI ASTEPTA CA S[/TI FIE BINE???

 7. cristinaburcus Says:

  Biserica nu e de vina cu nimic ca de fapt biserica e o clădire construită sa vina lumea sa se roage. De vina ca multi si-au pierdut încrederea in ce reprezintă biserica sunt preoții caci in loc sa fie simpli si umili sunt anihilați după bani si averi! Așa ca de trezit trebuie sa se treazsca cei care încă cred si spera ca preoții sunt niște sfinți care va ajuta la nevoie când majoritate sunt niște falși ipocriți care nu v-ar da nici o lumânare pe gratis sa o aprindeti pentru cei dragi vouă care au murit. In rest….din câte văd eu Mulțimea nu cere desființarea biserici si nici nu zice nimeni ca e vina bisericii de răutățile din țara. Ce văd eu si ce aud eu este ca cel acuzat in principal este guvernul cât despre biserica se cere doar in loc de biserici construite aiurea fara noima când exista de fapt deja si nu mai e nevoie de altele noi, sa se construiască spitale! Sa se investească in ceva constructiv pentru țara. Nu sunt medici si asistente ca sunt toți plecați? Pai sunt sigura ca sunt alții care au terminat facultăți de medicina si care încă studiază gata sa salveze vieți si care probabil nu vor pleca daca li se oferă condițiile necesare pentru a munci in propria lor țara. Mor de ciuda când văd lume care spune tineretului sa se trezească la realitate când cei adormiți de ani de zile sunt ei! Voi Treziți-vă!!! Treziți-vă si Ajutați-vă țara sa iasă din groapa in care e!

  • ştiolică Says:

   Alte argumente în afara celor pe care le “învârt” toți, aveți? Față de un articol atât de documentat (nu-mi aparține) nu știți decât să justificați de ce dați cu pietre în biserici?

 8. Cristi Dinisoae Says:

  …n-ai inteles nimic, nici tu (care faci un copy/paste) nici altii. Nu are nimeni nimic cu biserica, nici cu religia crestin ortodoxa. Este vorba strict de oamenii care o conduc.

 9. Schwartz Liviu Says:

  Ai dreptate!!!!
  Se distrug locurile istorice , dar se constuieste o mare Moschee.
  E vorba de Romania, sau de Statul Islamic?

 10. Pop Petra Says:

  Eu vreau și Catedrala și Spitale si se poate Ma ingrozesc cand vad cum se manipuleaza, si ma doare, si cu mare durere spun ca presa a contribuit foarte mult, pentru audienta s-a lovit din toate partile Biserica, si din pacate foarte multi cred orbeste orice se spune la televizor, vreau sa fac un apel la presa : daca va arogati dreptul de a fi cainii de paza ai democratiei nu va lasati corupti pentru bani si audienta, aveti o raspundere extrem de grea, fiti corecti si drepti, pentru ca s-ar putea , daca nu ati facut-o deja, sa nasteti un monstru care va distruge extrem de mult, nu cred ca mai exista un popor care sa se atace atat de mult din interior, am tot zis sa tacem , sa rabdam, sa intoarcem si celalalt obraz, dar pana la credinta , pe catre trebuie sa o aparam cu viata noastra. si eu sunt tanara, am 25 de ani, si vreau sa spun ca PE MINE NU MA REPREZINTA cei ce ataca Sfanta Biserica! Si toti ar trebuie sa spunem ca PE NOI NU NE REPREZINTA! astazi presa a atacat din nou Biserica deoarece construieste Catedrala Mantuirii Neamului(a carei ideea a fost initiata de Eminescu) , finalizata la valoarea aproximata de un post TV la 100 mil euro, dintre care marea majoritate sunt din donatii , dar nu ati spus nimic de stadioanele din Cluj si Bucuresti,a caror valoare e cât trei Catedrale finalizate, se instiga la ura impotriva Bisericii, la ura intre oameni, se insista pe stiri impotriva Bisericii in loc sa fie obiectivi și corecti, preotul din cartierul in care e clubul a fost acolo in acea noapte, preotul de la pompieri a fost acolo si el, inainte de tragedie Patriarhia a facut o campanie prin care s-au donat 7 tone de sange, de aceea a fost sange din destul, asta nu s-a dat la TV. Spun ca nu sunt spitale, nu sunt spitale pentru ca în sănătate s-a furat fără măsura, mănuși chirurgicale 150 lei? Paturi de 20000 euro, acolo merg banii nostri? Zile de orase, arene nationale,stadioane în panta, altele și altele ? Biserica are în grija 75 % din asezamintele sociale, presa ar fi vrut ca Biserica să vină plecata sa dea raportul în fiecare zi la știrile de la ora 5,nu? Ma tem ca s-a profitat de moartea acelor tineri… Sa ne rugam pentru cei ce credem ca gresesc mai ales pentru preoti, ca e foarte grea raspunderea lor, asa cum vrem ca si ei sa se roage pentru noi si sa nu ne puna la zid…Daca luptam , sa luptam sa construim nu sa distrugem!

  pentru cei ce spun ca nu au nimic cu Biserica ci cu conducatorii ei, , va intreb: cate rugaciuni ati facut lui Dumnezeu sa va dea conducatori asa cum v-ati dori? macar una anul acesta, sau nici nu v-a trecut prin cap vreodata ? meritam ce conducatori vrem? v-ar placea sa fiti si voi judecati asa cum judecati voi preotii? de ce atunci cand cineva greseste in loc sa ne rugam ca adevarati crestini pentru ei, noi doar aruncam cu pietre???

 11. Mihai Ispas Says:

  O problema aberant pusă! Nu am văzut nici un moment pe cineva să dea cu pietre în bisercă ci în conducătorii și reprezentanții ei! În trecut biserica era implicată în viața socială a României … construia spitale, azile de copii și batrâni ș.a.m.d. Acum … e, din păcate, altfel!

  • ştiolică Says:

   Dacă vrei tu să contești fapte evidente, intamplate deja…

   • Mihai Ispas Says:

    La ce fapte anume te referi? Manipularea pe care o incearca Patriarhul Daniel cum că ar fi forțe concertate împotriva BOR este una ieftină si, părerea mea, jenantă pentru un om de inteligența (incontestabilă) a domniei sale.
    Credibilitatea BOR a fost si este puternic afectată de atitudinea capilor acesteia. Numărul enoriașilor a scăzut și scade pe zi ce trece datorită nevolniciei multora dintre reprezentanții BOR.
    O declarație ca cea de acum câteva zile a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei este o rușine!

   • ştiolică Says:

    În textul citat este vorba despre altceva. Nu deturna discuția. Iar dreptul de liberă conștiință și practică religioasă este garantat de CEDO, CADLFO, Constituție și alte legi interne. Deci, dacă suntem doar 3 credincioși, tot este interzis să aruncați cu pietre în lăcașul nostru de cult. Ia incercati asta cu o sinagogă sau moschee….


 12. […] sau aruncatori de pietre, ca astia. […]

 13. hypercube21 Says:

  Reblogged this on hyper blog and commented:
  Momente de reflectie…

 14. bodea silvia Says:

  Aici sunt si gândurile mele pentru că acesta este adevarul pe care unii nu-l văd, altii nu doresc să-l vadă iar cei mai vicleni, care ştiu ce vor, fac o manipulare grosolană. Biserica nu este o clădire ci o sumă de suflete care se află în comuniune cu Isus.Nu daţi cu pietre în biserică pentru că nu se ştie ce traiectorie poate avea “piatra” pe care o aruncaţi pentru că Dumnezeu îşi apără întotdeauna credincioşii iar justiţia divină nu acceptă compromisuri. Nu preoţii sunt vinovaţi că noi am ales mereu greşit. Nu preoţii sunt vinovaţi pentru atâtea furtişaguri şi mizerii morale.Că unii greşesc, e posibil dar sa nu uităm că ei vor plăti pentru greşelile lor. Acestea nu ni se vor pune nouă la socoteală. S-a furat şi se fură încât noi nici nu ne putem imagina. Dumnezeu va face cu siguranţă ce trebuie dar El are timpul Lui.

 15. badia Says:

  Parerea mea, pe care am mai exprimat-o: majoritatea dintre noi nu sau luat de Biserica sau de D-zeu …ci de “fetele” bisericesti care din hainele lor au facut o meserii … sa nu incepem cu “paiu” ..”barna” …” crede si nu cerceta…” Parintele Justin Parvu a zis : “smerenia si bunatatea isi au limitele lor ” ….Rusine voua… voua celor care le tine-ti palma…

 16. Solaris Says:

  Întrebare: a construit vreodată Hristos vreo biserică? La propriu vorbind, ca doar despre asta este vorba.

  • ştiolică Says:

   Hristos a construit Biserica. În mistică nu putem vorbi despre lucruri foarte concrete. Dar este dreptul tău să ai o viață foarte concretă și al nostru să avem credință. 🙂

   • Abd Says:

    Daca ai credinta nu trebuie sa te lauzi cu ea. Daca vrei sa fii credincios si sa te rogi nu iti trebuie manastiri pentru a te ruga, te poti ruga si singur. Dumnezeu nu are nevoie de banii celor saraci pentru a exista.

   • ştiolică Says:

    Nu am înțeles dar, mă rog…

 17. Solaris Says:

  Dacă Hristos nu a construit NICIODATĂ nici o biserică, înseamnă că cei care țin morțiș să o facă, se folosesc de numele lui Hristos, dar în realitate urmează cu totul alte învățături decât cele venite de la Hristos. Cu alte cuvinte, este vorba despre o cruntă manipulare în masă.

  • ştiolică Says:

   Hai că vorbim altă limbă

   • sara Says:

    Normal ca vorbiti alta limba. Noi, crestinii, santem singurii care nu urmeaza invataturile celui caruia spunem ca il urmam. Biserica este compusa din oamenii care il urmeaza pe Hristos, bisericile, ca si cladiri au fost cladite dupa modelul templelor pagane. Oricum oamenii sant confuzi pentruca nu-l cauta pe D-zeu, nu citesc Scripturile si inghit cu naivitate orice li se spune pentruca este in “biserica”. Cladirile nu conteaza, asta e concluzia la care a juns , in sfarsit, mare parte din popor. Nu poti sa lasi tara pe butuci si sa cladesti cladiri care nu folosesc la ridicarea ei.

   • ştiolică Says:

    Serios? Iisus Hristos a spus clar despre clădirea bisericii: “casă de rugăciune”.

   • Dan Says:

    Cladirea bisericii o fi casa de rugaciune, insa sa nu uitam ca fiecare enorias are acasa o icoana cu Iisus, in fata cereia se roaga, poate chiar zilnic. Asadar, nu-i nevoie de sute de mii de lacasuri de rugaciune, unele destul de discrete ca dimensiune, altele uriase ca suprafata. Stiti ca viitoarea Catedrala a mantuirii neamului va ocupa locul secund intr-un top mondial al constructiilor religiase? Stiti care constructie ocupa locul intai? Cea din Namibia, o tara din lumea a cincea ca nivel de dezvoltare sociala si intelectuala. Dar, deh, populatia de acolo trebuie sa fie supusa clerului de acolo, bine “sponsorizat”, macar pana ce unii vor finaliza extractia si prelucrarea diamantelor din solul namibian.

   • ştiolică Says:

    Câtă nevoie de lăcașuri de cult ortodoxe se vede la fiecare sărbătoare mare.

   • Dan Says:

    Pai daca moastele sunt itinerante si nu pot fi multiplicate, …. Caci oase se gasesc peste tot, incl alea cu care se face trafic, chipurile de moaste.

 18. Abc Says:

  Propaganda. Nu da nimeni cu pietre in bisericile construite pe vremea lui Stefan cel Mare. Problema oamenilor este sistemul din ziua de astazi, preoti care se imbogatesc si traiesc bine pe seama oamenilor amarati. Textul tau este o diversiune care vrea sa distraga atentia de la ceea ce se intampla cu adevarat in ziua de astazi facand referinta la manastirile construite acum cateva sute de ani. Cel care a scris acest articol ar trebui sa intre in politica.

 19. Dan Says:

  Si de ce n-ar fi, de exemplu in capitala, cate 10 biserici cu acelasi hram, pentru a evita imbulzeala? Dar daca-i un singura, ….

 20. cristi Says:

  pentru ca nu avem lansatoare de rachete

 21. Rusu C Says:

  Pot sa ti multumesc pentru bucatica de istorie scrisa mai sus DAR ai folosit/amestecat aceasta bucatica frumoasa doar ca sa o amesteci cu un prezent in care mentalul colectiv (putinii care sunt perfect rationali) rezoneaza cu un singur aspect: nu dai sute de milioane de euro pt o biserica in anul 2016! Dar cand pui in balanta un spital sau oscoala cu o biserica, personal as prefera ca din cei aprox 3000 de lei pe care ii dau lunar la stat sa mi imaginez macar, sau sa aud in jurul meu ca se face un spital de sute de milioane de euro in tara mea.
  Tu, care ai scris acest text, poate traiesti cu iluzia ca in 2016 trebuie sa facem ce facea Stefan cel Mare la 1800. Esti departe de realitate sau poate e doar felul tau siret de a amesteca o istorie frumoasa cu “aruncatul pietrelor in biserica”. Unii rezoneaza cu tine pt ca atat pot ei sa inteleaga. Textul tau e viclean! Un amestec de inocenta si brutalitate ajunge in capul celor care citesc acest text. In 2016, 33% impozit pe venit, 24% tva cam la tot ce cumperi.. Iar tu, tu il aduci pe Stefan cel Mare in discutie..
  Mi-e sila! (trece)


 22. […] De ce dați cu pietre în biserici? Sunteți barbari? Bisericile sunt și monumente, bijuterii arhitectonice, nu doar Case ale Domnului. Când tătarii au dat năvală în Moldova în 1727, au dat foc Mitropoliei din Iași. Când turcii au prădat Târgoviștea în 1737, au făcut biserica zob și au ars toate cărțile din biblioteca bisericii. Când iezuiții maghiari și austriecii au năvălit în Transilvania în 1761, au ars toate bisericile de lemn. Când sovieticii au ocupat din nou Basarabia în iunie 1940, au transformat bisericile în haznale și au ucis în chinuri groaznice sute de preoți și mii de credincioși. Când armata română a ajuns la Chișinău în iulie 1941, la sediul NKVD a găsit cadavre bărbătești mutilate (capul tăiat, membrele tăiate, ochii scoși, organele sexuale tăiate și băgate în gură) care au fost recunoscute după… straiele preoțești ortodoxe. La noi, comuniștii, ajutați de NKVD au înființat aparatul de represiune de tip stalinist Securitatea Poporului, în 1948 – o direcțiune urmărea “elementele dușmănoase” prin Serviciul Culte, Secte, Naționalități – așa au ajuns mii de preoți și credincioși la Canal și tot felul de lagăre și închisori, ca să nu se amestece în “viața politică internă”. Au făcut închisoare din cea mai mare mănăstire din sud-estul Europei, ridicată în 1720 de Mavrocordat, Mănăstirea Văcărești. A darâmat-o Ceaușescu în 1985. Când Boc a închis spitale, nu ați zis nimic. Când Băsescu i-a invitat pe medici să plece în lumea largă, iar nu ați zis nimic. Știu, sunt 50.000 de oameni care nu vor catedrală. OK. Dar sunt alți 50.000 care vor. Știți de ce? Pentru că au văzut toate catedralele din Europa și vor și ei una. Uite de asta. Dacă oamenii dau bani pentru catedrală, înseamnă că preoții sunt mai bine organizați. Credeți că dacă medicii s-ar organiza și ar cere să se strângă bani pentru un mare spital nu s-ar strange? Ba da, o grămadă. Dar cine să mai ceară, când noi avem peste 2.000 de medici plecați? În loc să avem și una și alta, și spital și catedrală, noi vrem să distrugem catedrala. Cum să vrei să dai foc unei catedrale? Noi suntem normali la cap? Nu din cauza bisericilor nu avem spitale (și multe altele) așa cum vrem. Nu din cauza preoților nu avem spitale. Nu din cauza catedralei nu avem spitale. Căutați în alte părți vinovații.” (sursa) […]

 23. vio Says:

  Citesc, citesc si tot citesc si ma minunez. Nu pot sa cred ca tinerii romaniei noastre sunt atat de ingusti la minte. Ce trebuia sa faca Biserica pentru cei din colectiv si nu a facut????? Trebuia sa cumpere Biserica stingatoare, trebuia sa dea Patriarhul aviz de functionare sau poate sa verifice daca se deschid usile si ferestrele sau daca exista instalatie de incendiu?????? Eu nu mai inteleg nimic ce-i cu toate cotcodacelile astea care mai de care mai idioate(ups. scz). Putem noi oare sa negam o parte din noi? Biserica a fost este si va fi parte integranta a neamului nostru.
  iertare daca am suparat pe cineva, am raspuns la comentarii nu la persoane


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: