Comunismul este bun, dar numai dacă vizează Biserica

December 6, 2015

Coincidență sau nu, decizia guvernului Cioloș de a ”seculariza” bugetul ministerului Cultelor survine într-un moment important din punctul de vedere al vieții religioase creștin-ortodoxe: în ziua Sfântului Ierarh Nicolae și în apropierea Nașterii Domnului. Este foarte util să ne amintim că Sfântul Nicolae este cunoscut și pentru gestul de a-l pălmui pe ereticul Arie la primul sinod ecumenic de la Niceea, anul 325.

Revenind asupra deciziei guvernului de a înlătura din bugetul de stat distribuția democratică a contribuției credincioșilor ortodocși către cultul lor religios pare a fi o lovitură finală pentru decizia luată cu niște veacuri înainte, secularizarea averilor Bisericii sub ”domnia” lui Cuza. Pentru că sunt vreo două idei ce exprimă, în sinteză, raptul: prima este aceea că secularizarea presupune trecerea în proprietatea statului, etatizarea proprietății private aparținând unei persoane juridice. Și asta, spune guvernul în substrat, spune o facțiune a societății civile, este bine. În antiteză, aceleași personaje contemporane, facțiunea societății civile reprezentată politic de guvern, astăzi, susține că naționalizarea proprietății private executată de către regimurile comuniste reprezintă oun act al unei dictaturi sângeroase. Or, naționalizarea înseamnă  a trece din proprietate privată în proprietatea statului, a etatiza (sursa ambelor definiții este NODEX, ediția 2002). Susținătorii opririi finanțării cultelor religioase de la bugetul de stat trebuie să se hotărască: fie secularizarea este bună și naționalizarea este bună, fie secularizarea este dictatorială și nedreaptă și naționalizarea așișderea, fapt din urmă care înseamnă rapt.

O a doua idee care vădește un furt cu violență al averii private a Bisericii este aceea că secularizarea presupune o despăgubire. Așa spuneau și comuniștii la naționalizarea proprietății private (în unele cazuri), cum că naționalizarea s-a petrecut în compensare cu plata unor despăgubiri și nici acum, după Revoluția din 1989, încă nu au încetat procesele pentru restituirea proprietății private. Deci, secularizare cu despăgubire. Despăgubirea presupune tocmai preluarea în răspunderea statului a chestiunilor financiare ale Bisericii. Dacă statul secularizează sau naționalizează, dacă despăgubirea justă presupune prestații periodice sub forma finanțării, atunci secularizarea sau naționalizarea cu oprirea finanțării cu acest titlu, de despăgubire, presupune însușirea patrimoniului privat ”manu militari” și pentru o cauză injustă.

Sperăm că Sfântul Ierarh Nicolae îi va pălmui încă o dată pe eretici și că dreptul, libertatea și garanțiile pentru practica religioasă nu vor fi restricționate cu totul prin interzicerea sărbătoririi zilelor importante ale vieții credincioșilor. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: